Go Back
muffinki z czekoladą i kruszonką

MUFFINKI Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku.
Przepis na 12 średniej wielkości muffinek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na muffinki

  • 300 g mąki
  • 2 jajka (w tepm. pokojowej)
  • 200 g kefiru (w temp. pokojowej)
  • 60 ml oleju
  • 60 g masła
  • 80 ml octu jabłkowego (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 170 g czekolady

Składniki na kruszonkę

  • 60 g masła (zimnego)
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać mąkę i cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść szybko składniki do powstania sypkiej kruszonki. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania muffinek.

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  • Do garnuszka wlać olej, włożyć masło i podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści. Odłożyć do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy, odłożyć. Czekoladę pokroić w kostkę i odłożyć.
  • Do większej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać, następnie wlać kefir, wystudzony tłuszcz i ocet. Ponownie dokładnie wymieszać.
  • Mieszankę mąki przesiać do mokrych składników, wymieszać do połączenia składników.
  • Wsypać pokrojoną w kostkę czekoladę i wmieszać ją do ciasta.
  • Ciasto nałożyć do papilotek, do ¾ wysokości. Posypać obficie kruszonką wyjętą z lodówki.
  • Muffinki piec ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilkę i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.