Go Back
czekoladowe galette z czeresniami

CZEKOLADOWE GALETTE Z CZEREŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Rustykalna tarta, która z dużą łyżką bitej śmietany jest po prostu wspaniała.
Przepis na ok. 8-10 porcji.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml wody (zimnej)

Składniki na nadzienie

  • 400 g czereśni
  • 40 g cukru brązowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 gram)
  • 2 łyżki whisky
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie, do posypania owoców)

Do posmarowania brzegów ciasta

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • W misce (lub w malakserze) dokładnie wymieszać mąkę z cukrem pudrem i kakao. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko posiekać nożem lub widelcem, aż powstanie bardzo gruba kruszonka.
  • Dolać zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę (można ją trochę spłaszczyć), zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Przygotowanie nadzienia

  • Czereśnie umyć i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, przekroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć do miski, wlać whisky, wsypać cukier, przesianą mąkę i wymieszać.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.

Przygotowanie tarty

  • Blachę wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • W małej miseczce rozbełtać żółtko z wodą.
  • Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto za kształt koła o grubości 4mm. Przenieść ciasto na przygotowaną blachę z papierem (lub rozwałkować na papierze).
  • Nałożyć nadzienie zostawiając 3-4 cm wolnego brzegu (do zawinięcia). Najpierw równomiernie posypać czekoladą. Następnie nałożyć przygotowane czereśnie.
  • Zawinąć brzegi ciasta do środka tarty (na nadzienie), delikatnie je zlepiając. Posmarować brzegi żółtkiem z wodą i posypać brązowym cukrem. Owoce posypać posiekaną czekoladą.
  • Piec 35-40 minut, po wyjęciu z piekarnika ostudzić na blaszce.

WSKAZÓWKI

Tarta jest pyszna z bitą śmietaną, albo gęstym kremem ze śmietanki i mascarpone:
Krem śmietankowy – 150 ml śmietanki (dobrze schłodzonej) + 100 g mascarpone (dobrze schłodzone) + ok. 20 g cukru pudru zmiksować na puszysty, gęsty krem. Nakładać go osobno na każdą porcję, bezpośrednio przed podaniem. Można posypać wiórkami czekolady lub oprószyć kakao.