Go Back
panna cotta czekoladowa

PANNA COTTA CZEKOLADOWA

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowa Panna cotta jest treściwa, mocno czekoladowa, konsystencją przypomina gęsty krem.
Przepis na 4-5 porcji.

SKŁADNIKI
  

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 30 g cukru pudru
  • 8 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki)

Dodatkowo

  • owoce, np. maliny, jeżyny, borówki, porzeczka

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miseczki wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  • Śmietankę wlać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Dodać cukier i połamaną czekoladę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu.
  • Do żelatyny wlać kilka łyżek gorącej śmietanki z czekoladą, rozmieszać i wlać z powrotem do garnuszka z czekoladową masą, wymieszać dokładnie.
  • Czekoladową masę rozlać do kokilek, odstawić do ostudzenia. Następnie włożyć do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na noc, aby deser dobrze stężał.