Go Back
czekoladowe muffinki z czereśniami

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z CZEREŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe muffinki z czereśniami są miękkie i puszyste.
Przepis na 12 muffinek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 80 g masła
  • 80 ml oleju
  • 270 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do ciasta

  • 300 g czereśni + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady na wierzch do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po 2-3 minutach dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Czereśnie umyć, osuszyć. Usunąć ogonki i przekroić na połówki. Usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Można zostawić kilka połówek, aby później dać je na wierzch muffinek. Odłożyć.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.
  • Czereśnie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Połówek zostawionych na wierzch nie trzeba mieszać z mąką.
  • Do ciasta wmieszać czekoladę, następnie dodać czereśnie i delikatnie wmieszać szpatułką.
  • Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek, mniej więcej do 4/5 wysokości. Na wierzchu lekko wcisnąć pozostawione połówki owoców i posypać czekoladą.
  • Piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.