Cofnij
czekoladowy tort michałek

CZEKOLADOWY TORT MICHAŁEK

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowy tort Michałek jest po prostu mega czekoladowy! Ciężki, mięsisty, o bogatej strukturze i smaku.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 75 g masła
  • 75 g oleju rzepakowego
  • 250 ml maślanki (temp. pokojowa)
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 160 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 65 g mleka w proszku (pełne, zaw. tłuszczu 26%)
  • 200 g mascarpone (schłodzone)
  • 170 g czekolady gorzkiej
  • 170 g czekolady mlecznej
  • 150 g orzechów ziemnych (niesolonych)

Składniki na polewę

  • 200 g czekolady deserowej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów ziemnych (niesolonych)

Dodatkowo

  • 200 g cukierków Michałków

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu etap 1

  • Śmietankę wlać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i wymieszać dokładnie, aż całość będzie jednolita.
  • Do wciąż gorącej masy dodać połamane czekolady, wymieszać do powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
  • Z ostudzonego ciasta ściąć górkę i przekroić na 3 równe blaty.

Przygotowanie kremu etap 2

  • Orzeszki drobno posiekać, podprażyć na złoty (delikatnie) kolor i przełożyć do miski. Zostawić do ostudzenia.
  • Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
  • Dodać schłodzone mascarpone i wymieszać razem z masą (przy pomocy miksera, ale można też delikatnie szpatułką).
  • Dodać orzeszki i wmieszać je szpatułką.

Składanie tortu

  • Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Wyłożyć równomiernie połowę kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem. Położyć drugą część kremu i przykryć ostatnim blatem.
  • Boki wyrównać szpatułką. Tort schłodzić przez ok. 2-3 godziny przed polaniem polewą.

Przygotowanie polewy i polewanie tortu

  • W garnuszku podgrzać prawie do wrzenia śmietankę z masłem. Masło powinno się całkowicie roztopić. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Orzeszki drobno posiekać, podprażyć na złoty (delikatnie) kolor i przełożyć do miski.
  • Kiedy polewa delikatnie przestygnie dodać orzeszki (mogą być jeszcze letnie). Polać równomiernie cały tort polewą, szpatułką wyrównywać wierzch i rozprowadzać polewę na bokach tortu.
  • Schłodzić tort w lodówce, najlepiej kilka godzin. Przed podaniem udekorować pokrojonymi cukierkami.