Go Back
bułeczki mleczne z kawałkami czekolady

BUŁECZKI MLECZNE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady są puchate, mięciutkie i aromatyczne. Zachowują świeżość także następnego dnia, nie robią się suche i niesmaczne.
Przepis na ok. 16 bułeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 270 ml mleka
  • 50 g cukru (drobnego)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 g masła (miękkiego)
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 3 żółtka
  • 7 g drożdży suszonych (instant)
  • szczypta soli
  • 150 g czekolady mlecznej

Do posmarowania bułeczek

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mleko podgrzać w garnuszku, ma być ciepłe ale nie gorące.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry, szczyptę soli i drożdże, wymieszać. Dodać żółtka i zacząć wyrabiać ciasto mikserem, dolewając powoli mleko. Ciasto wyrabiać 5-6 minut (mikser, końcówki-haki).
  • Dolać olej, wyrabiać aż całkowicie się wchłonie, następnie stopniowo dodawać miękkie masło i ciągle wyrabiać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Samo wyrabianie ciasta mikserem z hakami zajmie ok. 12-15 minut.
  • Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie czekoladę pokroić w kosteczkę. Ciasto zagnieść delikatnie w misce i wsypać czekoladę. Uważając, aby czekolada zbytnio się nie roztopiła, połączyć ją z ciastem.
  • Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem.
  • Ciasto poporcjować na kawałki o wadzie około 60-70 gram. Uformować z niego kulki i lekko rolować w dłoniach, aby nabrały podłużnego kształtu. Układać w odstępach na blaszce.
  • Bułeczki ponacinać ostrym nożem, 3 nacięcia na bułeczkę.
  • Przykryć bułeczki czystą ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Gdy bułeczki ponownie wyrosną, roztrzepać żółtko z mlekiem i posmarować je dokładnie. Piec 20-25 minut, aż dobrze urosną i ładnie zbrązowieją.