Go Back
kopiec kreta

KOPIEC KRETA

Joanna | chocololo.pl
Popularne ciasto w domowej odsłonie, oczywiście nieco bardziej czekoladowej. Połączenie ciasta czekoladowego, które po przekrojeniu i wydrążeniu środka nasączamy odrobinkę syropem kakaowym. Do tego banany i krem ze śmietanki i mascarpone z wiórkami mlecznej czekolady.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 150 g czekolady gorzkiej (60-80%)
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 75 g oleju kokosowego
  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 85 g cukru brązowego
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na syrop

  • 40 ml wody
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (zimne)
  • 500 ml śmietanki 36% (zimnej)
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 duże banany
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odstawić.
  • Do garnuszka dać olej i masło, podgrzewać aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i od razu wrzucić połamaną czekoladę. Wymieszać, czekolada rozpuści się i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier i wlać maślankę, wszystko dobrze wymieszać. Energicznie mieszając wlewać powoli ostudzoną czekoladę.
  • Przesiać suche składniki do miski z mokrymi. Dobrze wymieszać. Przelać do przygotowanej tortownicy.
  • Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie.

Przygotowanie spodu i syropu kakaowego

  • Z ciasta ściąć górkę, tak żeby zostało co najmniej 3 cm spodu. Nożem naciąć do połowy wysokości spodu okrąg wzdłuż brzegu zostawiając 1 cm odstępu. Delikatnie wydrążyć ciasto tworząc miejsce na banany i krem.
  • W garnuszku podgrzać wodę, cukier i kakao. Wymieszać dobrze i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i całość odrobinę zgęstnieje.
  • Pędzelkiem nasączyć przygotowany spód jeszcze ciepłym syropem.
  • Banany obrać ze skórki, pokroić na 4 części, posmarować sokiem z cytryny i ułożyć w wydrążonym spodzie.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, odłożyć do lodówki.
  • W misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę, wsypać cukier. Miksować (końcówki do ubijania) 2-3 minuty, aż masa stanie się puszysta, gęsta i stabilna.
  • Do kremu dodać startą czekoladę i delikatnie wmieszać ją szpatułką. Krem wyłożyć na banany tworząc charakterystyczną górkę.
  • Pozostałe ciasto pokruszyć, obsypać okruchami górkę kremu, delikatnie je dociskając.
  • Ciasto włożyć do lodówki, można podawać już po 2 godzinach schaładzania.