Cofnij
wegańskie ciasto czekoladowe 1

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE (BEZGLUTENOWE)

Joanna | chocololo.pl
Wegańskie ciasto czekoladowe, a właściwie – wegański czekoladowy chlebek bananowy. Bez glutenu. Ciasto nie tylko dla wegan. Jest naprawdę smaczne.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 banany dojrzałe (waga po obraniu ok. 240 g)
  • 80 g cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 55 g oleju kokosowego
  • 90 ml mleka ryżowego
  • 50 g kakao
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g migdałów mielonych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Składniki na polewę

  • 125 g wegańskich krówek kakaowych
  • 70 ml mleczka kokosowego

Dodatkowo (opcjonalnie)

  • Owoce na wierzch, np. truskawki, borówki maliny.
  • Płatki migdałowe, wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, keksówkę wysmarować tłuszczem (np. olejem kokosowym) i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku roztopić olej kokosowy i odłożyć do przestudzenia.
  • W misce rozgnieść banany na papkę, dodać cukier brązowy, waniliowy, mleko i wystudzony olej. Wymieszać wszystko. Wlać ocet jabłkowy i jeszcze raz wymieszać.
  • Mąkę gryczaną przesiać do mokrych składników, dodać mielone migdały, proszek, sodę i przesiane kakao. Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki, wyrównać wierzch.
  • Piec 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika, zostawić ciasto na 5 minut w blaszce, następnie przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie sosu krówkowego

  • Krówki pokroić, włożyć do garnuszka z grubym dnem i wlać mleczko kokosowe. Podgrzewać na wolnym ogniu, często mieszając. Krówki powinny się całkowicie rozpuścić.
  • Szybko polać wystudzone ciasto (sos szybko gęstnieje). Na wierzchu ułożyć owoce.