Go Back
kokosanki w czekoladzie 4

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • ¾ szklanki mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 150 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę (płytką prostokątną, lub standardową na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mleko skondensowane, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i przesianą mąkę ziemniaczaną.
  • W czystej i suchej misce umieścić białka jaj, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą, sztywną pianę.
  • Ubite białka wmieszać delikatnie w przygotowaną masę z wiórków kokosowych. Przy pomocy łyżki przenosić porcje kokosanek, wielkości i kształtu orzecha włoskiego (lub odrobinę większe) na przygotowaną blaszkę.
  • Kokosanki piec ok.15-20 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i gdy po około 5 minutach lekko stwardnieją przenieść na kratkę do ostudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Spody kokosanek zanurzać w czekoladzie, otrząsać delikatnie z jej nadmiaru i odkładać z powrotem na wystudzoną blaszkę z papierem do pieczenia.
  • Kokosanki odłożyć aż czekolada stwardnieje, można też wstawić je na 15 minut do lodówki.