Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę dokładnie wymieszać z kakao i proszkiem, odłożyć.
Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 12-15 minut. Na koniec ubijania wolno wlać olej i ubić tylko do połączenia.
Do masy w trzech turach (lub stopniowo) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą/łopatką mąkę z kakao i proszkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przekroić biszkopt na 3 równe, cienkie blaty (ok. 1 cm grubości).
Dolny blat biszkoptu włożyć do formy (można ją wcześniej znów wyłożyć papierem do pieczenia, aby ładnie wyjąć ciasto lub jego ukrojone kawałki). Biszkopt nasączyć likierem.
Przygotowanie kremu i składanie ciasta
W misce krótko zmiksować mascarpone z kajmakiem, wlać śmietankę i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć go likierem i wyłożyć pozostały krem. Położyć na wierzch ostatni blat biszkoptu, nasączyć go.
Ciasto włożyć do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
Przygotowanie polewy
Do garnuszka dać masło, śmietankę, przesiany cukier puder i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, masło powinno się rozpuścić. Energicznie wymieszać całość do powstania gęstej, błyszczącej polewy. Odłożyć ją do ostudzenia.
Ostudzoną polewę wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozsmarować. Ciasto schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce.
Kroić ciepłym nożem na kawałki.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto na wielkanoc, ciasto z kremem, kajmak, krem