Cofnij
kukułka ciasto

CIASTO KUKUŁKA

Joanna | Chocololo
Kremowe, delikatne ciasto. Kakaowy biszkopt nasączony likierem kukułkowym przełożony kremem z kajmakiem.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt

  • 3 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 60 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 30 ml oleju
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 100 g kajmaku (schłodzonego)
  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na polewę

  • 60 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 20 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • ok. 100 ml nalewki/likieru z kukułek

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę dokładnie wymieszać z kakao i proszkiem, odłożyć.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 12-15 minut. Na koniec ubijania wolno wlać olej i ubić tylko do połączenia.
  • Do masy w trzech turach (lub stopniowo) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą/łopatką mąkę z kakao i proszkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
  • Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przekroić biszkopt na 3 równe, cienkie blaty (ok. 1 cm grubości).
  • Dolny blat biszkoptu włożyć do formy (można ją wcześniej znów wyłożyć papierem do pieczenia, aby ładnie wyjąć ciasto lub jego ukrojone kawałki). Biszkopt nasączyć likierem.

Przygotowanie kremu i składanie ciasta

  • W misce krótko zmiksować mascarpone z kajmakiem, wlać śmietankę i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
  • Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć go likierem i wyłożyć pozostały krem. Położyć na wierzch ostatni blat biszkoptu, nasączyć go.
  • Ciasto włożyć do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na noc do lodówki.

Przygotowanie polewy

  • Do garnuszka dać masło, śmietankę, przesiany cukier puder i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, masło powinno się rozpuścić. Energicznie wymieszać całość do powstania gęstej, błyszczącej polewy. Odłożyć ją do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewę wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozsmarować. Ciasto schłodzić jeszcze przez 1 godzinę w lodówce.
  • Kroić ciepłym nożem na kawałki.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto na wielkanoc, ciasto z kremem, kajmak, krem