Cofnij
ciasto czekoladowo-kokosowe bez pieczenia

CIASTO CZEKOLADOWO-KOKOSOWE BEZ PIECZENIA

Joanna | Chocololo
Przepyszne ciasto bez pieczenia z kokosową masą à la bounty i musem czekoladowym.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 135 g herbatników maślanych
  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 35 g czekolady mlecznej
  • 90 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)

Składniki na warstwę kokosową

  • 120 g wiórków kokosowych
  • 80 g czekolady białej
  • 150 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 20 g masła

Składniki na mus czekoladowy

  • 250 ml śmietanki 30-36% (dobrze schłodzonej)
  • 85 g czekolady mlecznej
  • 65 g czekolady gorzkiej
  • 120 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Dodatkowo

  • 100 ml mleka
  • 100 g biszkoptów podłużnych
  • 20 ml śmietanki 30-36% lub mleczka kokosowego (opcjonalnie do dekoracji)
  • 15 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki i nasączyć je odrobiną mleka (pędzelkiem).
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać, odłożyć. Masa powinna się przestudzić i lekko zgęstnieć.
  • Gęstą czekoladę rozsmarować na herbatnikach i przykryć drugą warstwą herbatników. Nasączyć je odrobiną mleka. Spód schować do lodówki na 20 minut.

Przygotowanie warstwy kokosowej

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe.
  • W garnuszku podgrzać mleczko koksowe z masłem prawie do wrzenia (masło powinno się rozpuścić). Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
  • Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Odstawić ją do wystudzenia, następnie wyłożyć równomiernie na herbatniki.
  • Podłużne biszkopty krótko namaczać w mleku i ułożyć na warstwie kokosowej. Ciasto schować do lodówki na czas przygotowywania musu.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Mleczko kokosowe podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Do mleczka dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści i przelać masę do większej miski. Podgrzać żelatynę, aż zrobi się płynna i ciepła. Dodać ją do ciepłą do ciepłej masy i energicznie wymieszać.
  • Rozpuszczoną czekoladę zostawić do ostygnięcia, powinna pozostać jednak płynna.
  • Śmietankę (250 ml dobrze schłodzonej) ubić na puszystą, gęstą masę (ale nie na sztywno) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do czekolady. Mus wylać na biszkopty, wyrównać. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.

Dekoracja

  • W małym garnuszku podgrzać mleczko kokosowe, dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy lekko ostygnie, przelać czekoladę do rękawa cukierniczego, odciąć koniec i ozdobić kawałki ciasta.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto bez pieczenia, czekolada gorzka, czekolada mleczna, mleczko kokosowe, mus czekoladowy, wiórki kokosowe