20mlśmietanki 30-36% lub mleczka kokosowego(opcjonalnie do dekoracji)
15gczekolady gorzkiej(opcjonalnie do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki i nasączyć je odrobiną mleka (pędzelkiem).
W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać, odłożyć. Masa powinna się przestudzić i lekko zgęstnieć.
Gęstą czekoladę rozsmarować na herbatnikach i przykryć drugą warstwą herbatników. Nasączyć je odrobiną mleka. Spód schować do lodówki na 20 minut.
Przygotowanie warstwy kokosowej
Do miski wsypać wiórki kokosowe.
W garnuszku podgrzać mleczko koksowe z masłem prawie do wrzenia (masło powinno się rozpuścić). Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Odstawić ją do wystudzenia, następnie wyłożyć równomiernie na herbatniki.
Podłużne biszkopty krótko namaczać w mleku i ułożyć na warstwie kokosowej. Ciasto schować do lodówki na czas przygotowywania musu.
Przygotowanie musu czekoladowego
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Mleczko kokosowe podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Do mleczka dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści i przelać masę do większej miski. Podgrzać żelatynę, aż zrobi się płynna i ciepła. Dodać ją do ciepłą do ciepłej masy i energicznie wymieszać.
Rozpuszczoną czekoladę zostawić do ostygnięcia, powinna pozostać jednak płynna.
Śmietankę (250 ml dobrze schłodzonej) ubić na puszystą, gęstą masę (ale nie na sztywno) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do czekolady. Mus wylać na biszkopty, wyrównać. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Dekoracja
W małym garnuszku podgrzać mleczko kokosowe, dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy lekko ostygnie, przelać czekoladę do rękawa cukierniczego, odciąć koniec i ozdobić kawałki ciasta.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto bez pieczenia, czekolada gorzka, czekolada mleczna, mleczko kokosowe, mus czekoladowy, wiórki kokosowe