Cofnij
brownie z masłem orzechowym i precelkami

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM I PRECELKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pysznie czekoladowe, kremowe brownie z masłem orzechowym na kruchym spodzie z solonych precelków.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 90 g precelków solonych
  • 60 g herbatników
  • 80 g masła

Składniki na brownie

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 120 g cukru drobnego
  • 75 g mąki pszennej
  • szczypta

Dodatkowo

  • 60-70 g masła orzechowego
  • ok. 40 g precelków solonych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotowanie spodu. Precelki i herbatniki zmielić w malakserze na kruszki i wsypać do miski. Masło rozpuścić i wymieszać z okruszkami. Wysypać okruszkami formę i wyrównać. Mocno uklepać spód np. dnem szklanki. Całość odłożyć.
  • Przygotowanie brownie. Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
  • W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę. Wmieszać ją delikatnie rózgą kuchenną. Wylać masę równomiernie na spód i delikatnie wyrównać. Na wierzchu wyłożyć kleksy masła orzechowego i ostrożnie patyczkiem zrobić z nich zawijasy.
  • Całość posypać precelkami. Brownie piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do dokładnego wystudzenia.
Słowo kluczowe brownie, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, czekolada mleczna, masło orzechowe