Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowanie spodu. Precelki i herbatniki zmielić w malakserze na kruszki i wsypać do miski. Masło rozpuścić i wymieszać z okruszkami. Wysypać okruszkami formę i wyrównać. Mocno uklepać spód np. dnem szklanki. Całość odłożyć.
Przygotowanie brownie. Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
Do masy przesiać mąkę. Wmieszać ją delikatnie rózgą kuchenną. Wylać masę równomiernie na spód i delikatnie wyrównać. Na wierzchu wyłożyć kleksy masła orzechowego i ostrożnie patyczkiem zrobić z nich zawijasy.
Całość posypać precelkami. Brownie piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do dokładnego wystudzenia.