Cofnij
biszkopt kakaowo-piernikowy

BISZKOPT KAKAOWO-PIERNIKOWY

Joanna | chocololo.pl
Puszysty biszkopt z przyprawą piernikową, który będzie idealny do świątecznych tortów.

SKŁADNIKI
  

  • 4 jajka duże (ok. 234 g - bez skorupki)
  • 130 g cukru drobnego
  • 95 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (ok. 10 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować niczym.
  • Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, proszkiem i przyprawą piernikową, odłożyć.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 15 minut.
  • Do masy w trzech turach (lub stopniowo*) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą mąkę z kakao. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok. 45-50 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Nożem oddzielić wystudzony biszkopt od tortownicy, wyjąć i odwrócić. Odkleić papier od spodu, następnie przekroić biszkopt na 3 lub 4 równe blaty.

WSKAZÓWKI

*delikatnie mieszając przesiewać mieszankę mąki i kakao na bieżąco. 
Słowo kluczowe biszkopt, biszkopt czekoladowy, biszkopt do tortu, biszkopt kakaowy, ciasto do tortu, kakao, piernik