Cofnij
Pyszne trufle z bakaliami

PYSZNE TRUFLE Z BAKALIAMI

Joanna | chocololo.pl
Wytrawne trufle z gorzką czekoladą i bakaliami, obtoczone w kakao.
Przepis na 36 sztuk.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 40 g miodu
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g masła
  • 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów pekan
  • 50 g wiśni suszonych
  • ½ szklanki kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odłożyć.
  • Kandyzowaną skórkę posiekać, orzechy i wiśnie z grubsza posiekać. Odłożyć.
  • Do garnuszka dać masło, miód i wlać śmietankę. Podgrzewać, mieszając często do rozpuszczenia miodu i masła. Całość powinna być gorąca, zdjąć garnuszek z ognia i dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać do rozpuszczenia.
  • Zostawić czekoladową masę na 1-2 minuty i zblendować. Czekolada będzie gładka, lśniąca. Odłożyć ją na kilka minut, żeby lekko ostygła.
  • Do czekolady wsypać bakalie, wymieszać. Wyłożyć masę do przygotowanej foremki i wyrównać. Gdy całkiem ostygnie, włożyć ją do lodówki na min. 3 godziny.
  • Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa dobrze się schłodzi wyjąć ją (razem z papierem) na blat, posypać wierzch kakao i pokroić na kwadraciki. Na talerz wysypać kakao, obtaczać w nim trufle i odkładać na przygotowaną tacę. Trufle schłodzić jeszcze godzinę i przenieść do szczelnego pudełka.
Słowo kluczowe bakalie, boże narodzenie, kakao, orzechy, skórka pomarańczowa, święta, trufle, trufle czekoladowe