Cofnij
szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą

SZYBKIE PĄCZUSZKI CYNAMONOWE Z NUTELLĄ

Joanna | chocololo.pl
Niebywale proste do przygotowania pączuszki. Robi się je zaskakująco szybko, wystarczy wymieszać składniki, uformować kuleczki i usmażyć małe pączki.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 20 g cukru drobnego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka alkoholu ((wódka,whisky))
  • 30 g masła
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ¼ szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki Nutelli

Do smażenia

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE
 

  • W garnuszku roztopić masło i odstawić do wystudzenia.
  • Jogurt wymieszać z cukrem, solą, jajkiem, żółtkiem. Dodać łyżkę alkoholu i wystudzone masło, dobrze wymieszać.
  • Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę. Dodać do mokrych składników i dobrze wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodatkowo olejem porządnie nasmarować ręce. Formować z ciasta kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego) i wrzucać po kilka sztuk na rozgrzany tłuszcz.
  • Smażyć z obu stron aż będą złocisto-brązowe. Wyciągnąć łyżką cedzakową na przygotowany talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • W miseczce wmieszać ¼ szklanki drobnego cukru z cynamonem i obtaczać w mieszance pączki.
  • Nutellę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania i nadziewać pączuszki.
  • Jeść zaraz po przygotowaniu.