Cofnij
tartaletki czekoladowo-malinowe

TARTALETKI CZEKOLADOWO-MALINOWE

Joanna | chocololo.pl
Kakaowe, kruche ciasto wypełnione malinowym ganache z białej czekolady.
Przepis na 6 tartaletek o średnicy 9 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 120 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 80 g masła (zimnego)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko (zimne)

Składniki na nadzienie

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady białej
  • 15 g malin liofilizowanych

Do ozdoby

  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru
  • odrobina malin liofilizowanych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • W misce wymieszać mąkę, cukier puder i kakao. Dodać żółtko, wymieszać i dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
  • Zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na 40 minut.
  • Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać mąką wymieszaną z kakao (1 łyżka mąki+½ łyżki kakao).
  • Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulkę i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na okrąg trochę większy niż średnica foremki. Dość grubo, ok. 4 mm. Ciastem wyłożyć foremki, dokładnie i delikatnie dopasować ciasto do boków, nadmiar ciasta ściąć nożem.
  • Spody tartaletek nakłuć widelcem. Schłodzić je w lodówce przez godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Tartaletki włożyć do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec przez 12-15 minut.
  • Upieczone tartaletki wyjąć i gdy lekko ostygną, wyciągnąć je delikatnie z foremek i odłożyć na kratkę do studzenia.

Przygotowanie nadzienia

  • Maliny liofilizowane zmielić w młynku na puder.
  • Do garnuszka wlać śmietankę, wsypać maliny i wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Całość powinna być gorąca, prawie się zagotować. Zdjąć z ognia.
  • Do gorącej śmietanki dać połamaną na kostki białą czekoladę. Po chwili wymieszać do połączenia składników i rozpuszczenia czekolady. Odłożyć do ostudzenia.
  • Czekoladowe spody napełnić ostudzonym nadzieniem i schłodzić w lodówce min. 3-4 godziny.

Dekoracja

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przelać do worka cukierniczego. Uciąć końcówkę i ozdobić czekoladą tartaletki. Schłodzić chwilę, aby czekolada ostygła.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszysty krem i przełożyć go do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić tartaletki i posypać liofilizowanymi malinami.
Słowo kluczowe biała czekolada, kakao, maliny, tartaletki