W misce wymieszać mąkę, cukier puder i kakao. Dodać żółtko, wymieszać i dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na 40 minut.
Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać mąką wymieszaną z kakao (1 łyżka mąki+½ łyżki kakao).
Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulkę i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na okrąg trochę większy niż średnica foremki. Dość grubo, ok. 4 mm. Ciastem wyłożyć foremki, dokładnie i delikatnie dopasować ciasto do boków, nadmiar ciasta ściąć nożem.
Spody tartaletek nakłuć widelcem. Schłodzić je w lodówce przez godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Tartaletki włożyć do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec przez 12-15 minut.
Upieczone tartaletki wyjąć i gdy lekko ostygną, wyciągnąć je delikatnie z foremek i odłożyć na kratkę do studzenia.