Biszkopt dokładnie pokruszyć, wymieszać z posiekanymi migdałami i Amaretto.
Przygotować mus. Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Czekoladę gorzką i białą połamać na kawałki i włożyć do miski.
Śmietankę (80 ml) wymieszać z kawą, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
Schłodzoną śmietankę (170 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
Na dno każdego pucharka nasypać biszkopt, wyłożyć trochę wiśni, trochę posiekanej czekolady i wyłożyć część musu. Ponownie wysypać biszkopt, wiśnie, czekoladę i wylać mus. Schłodzić w lodówce przez ok 1,5- 2 godziny i przygotować polewę.
Przygotowanie polewy. W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostygnięcia.
Polać deserki polewą, udekorować i schłodzić jeszcze 15 minut.