Cofnij
deserki z musem czekoladowo-kawowym i Amaretto

DESERKI Z MUSEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM I AMARETTO

Joanna | chocololo.pl
Biszkopt, migdały, Amaretto, mus czekoladowo-kawowy, wiśnie, czekolada. Pyszne deserki.
Przepis na 3-4 porcje.

SKŁADNIKI
  

  • ok. 110 g biszkoptu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki Amaretto

Składniki na mus czekoladowo-kawowy

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 65 g czekolady białej
  • 80 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki kawy instant (mocnej)
  • 170 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 50 ml śmietanki 36%
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 20 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 2-3 łyżki konfitury wiśniowej
  • 2 paski czekolady posiekanej (gorzka lub mleczna)
  • pralinki, czekoladowe groszki (do ozdoby)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Biszkopt dokładnie pokruszyć, wymieszać z posiekanymi migdałami i Amaretto.
  • Przygotować mus. Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę gorzką i białą połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (80 ml) wymieszać z kawą, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (170 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Na dno każdego pucharka nasypać biszkopt, wyłożyć trochę wiśni, trochę posiekanej czekolady i wyłożyć część musu. Ponownie wysypać biszkopt, wiśnie, czekoladę i wylać mus. Schłodzić w lodówce przez ok 1,5- 2 godziny i przygotować polewę.
  • Przygotowanie polewy. W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostygnięcia.
  • Polać deserki polewą, udekorować i schłodzić jeszcze 15 minut.
Słowo kluczowe amaretto, deser, kawa, migdały, mus czekoladowo-kawowy, mus czekoladowy, wiśnie