Cofnij
czekoladowe ciasteczka nietoperze

CZEKOLADOWE CIASTECZKA NIETOPERZE

Joanna | chocololo.pl
Kruche, czekoladowe ciasteczka nietoperze.
Przepis na ok. 30 małych ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 85 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1 żółtko (zimne)
  • 50 g masła (zimnego)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Dekoracja

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 10 g czekolady białej
  • 10 g czekolady gorzkiej
  • ok. 30 okrągłych dropsów z białej czekolady
  • 15 sztuk czekoladowych kulek np. Schoko Bons

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasteczek

  • Do malaksera wsypać mąkę, kakao, cukier puder, cukier waniliowy, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zmiksować wszystko do powstania kruszonki. Wsypać ją do miski, chwilę zagnieść do powstania jednolitego ciasta, uformować w kulę i lekko spłaszczyć. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Stolnicę/ blat oprószyć mąką, także wałek. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wycinać z niego foremką niewielkie nietoperze. Pozostałe ciasto szybko zagnieść i znów rozwałkować.
  • Ciastka układać na blaszce w małych odstępach. Piec ciasteczka 9 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie dekoracji

  • Czekoladowe cukierki poprzecinać na połówki i odłożyć.
  • Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej i wlać do woreczka cukierniczego lub roztopić bezpośrednio w woreczku (patrz wskazówki). Odciąć końcówkę worka.
  • Ozdobić czekoladą ciastka wzdłuż krawędzi i w środku każdego ciastka wycisnąć większą kroplę czekolady. Do niej przykleić połówkę czekoladki. Schłodzić ciastka przez 5 minut w lodówce, następnie wycisnąć na czekoladki poziome paseczki "usta" i schować do lodówki.
  • Przygotować oczy. Czekoladę gorzką rozpuścić w woreczku cukierniczym, odciąć końcówkę i wyciskać małe kropelki na przygotowane wcześniej czekoladowe dropsy z białej czekolady (można je zrobić samodzielnie wcześniej).
  • Białą czekoladę rozpuścić w woreczku cukierniczym. Ciastka wyjąć z lodówki, odciąć końcówkę woreczka i białą czekoladą zrobić zęby. Zrobić też małe kropelki, do których trzeba przykleić oczy.
  • Ciasteczka schłodzić w lodówce i gotowe.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kruche ciasteczka