Cofnij
musowe ciasto z czekoladą i gruszkami

MUSOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI

Joanna | chocololo.pl
Ciasto bez pieczenia z musem czekoladowym i delikatnym musem gruszkowym.
Przepis na formę 28×23 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • ok. 220 g herbatników maślanych
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 160 g śmietanki 36%

Składniki na mus czekoladowy

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody

Składniki na mus gruszkowy

  • 700 g gruszek (2 duże gruszki)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6-7 goździków
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać, odłożyć. Powinna się przestudzić i lekko zgęstnieć.
  • Gęstą czekoladę rozsmarować na herbatnikach i przykryć drugą warstwą herbatników. Spód schować do lodówki.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (200 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady*.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (400 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus wyłożyć na schłodzony spód. Schłodzić minimum 1 godzinę przed przygotowaniem musu gruszkowego.

Przygotowanie musu gruszkowego

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i włożyć do garnuszka/na głębszą patelnię. Wlać sok z cytryny, wsypać cukier i cynamon, wrzucić goździki. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, mieszając często. Gruszki powinny puścić sok i zmięknąć.
  • Gruszki przełożyć do miski, ostrożnie wyjąć goździki (wyrzucić) i zblendować całość na mus. Żelatynę podgrzać, ma być ciepła i płynna. Wlać ją do gruszek, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia.
  • Śmietankę ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Ostrożnie i delikatnie wmieszać ją szpatułką do gruszek. Mus wyłożyć na mus czekoladowy. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc (ok. 10-12 godzin)

WSKAZÓWKI

* Jeśli  czekolada zacznie zbyt szybko stygnąć i nie będzie się rozpuszczać, wystarczy ostrożnie podgrzać całość w kąpieli wodnej.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto bez pieczenia, cynamon, czekolada, gruszki, mus czekoladowy