Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać, odłożyć. Powinna się przestudzić i lekko zgęstnieć.
Gęstą czekoladę rozsmarować na herbatnikach i przykryć drugą warstwą herbatników. Spód schować do lodówki.
Przygotowanie musu czekoladowego
Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
Śmietankę (200 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady*.
Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
Schłodzoną śmietankę (400 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
Mus wyłożyć na schłodzony spód. Schłodzić minimum 1 godzinę przed przygotowaniem musu gruszkowego.
Przygotowanie musu gruszkowego
Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i włożyć do garnuszka/na głębszą patelnię. Wlać sok z cytryny, wsypać cukier i cynamon, wrzucić goździki. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, mieszając często. Gruszki powinny puścić sok i zmięknąć.
Gruszki przełożyć do miski, ostrożnie wyjąć goździki (wyrzucić) i zblendować całość na mus. Żelatynę podgrzać, ma być ciepła i płynna. Wlać ją do gruszek, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia.
Śmietankę ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Ostrożnie i delikatnie wmieszać ją szpatułką do gruszek. Mus wyłożyć na mus czekoladowy. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc (ok. 10-12 godzin)
WSKAZÓWKI
* Jeśli czekolada zacznie zbyt szybko stygnąć i nie będzie się rozpuszczać, wystarczy ostrożnie podgrzać całość w kąpieli wodnej.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto bez pieczenia, cynamon, czekolada, gruszki, mus czekoladowy