Cofnij
podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1a

PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA

Joanna | chocololo.pl
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja  powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, galaretka pomarańczowa i gęsty mus czekoladowy.  

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 120 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 2 jajka
  • 70 g cukru brązowego drobnego (lub pudru)
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady gorzkiej

Składniki na mus pomarańczowy

  • 2 pomarańcze
  • 2 galaretki pomarańczowe

Składniki na mus czekoladowy

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kakao
  • 500 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Olej kokosowy, jeżeli jest w postaci stałej dać do garnuszka i rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
  • Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, odłożyć. Czekoladę drobno posiekać, odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikserem z końcówkami do ubijania) jajka z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa (ok. 5 minut).
  • Ciągle miksując wlewać mleko, następnie wystudzony olej. Krótko miksować, tylko do połączenia składników.
  • Przesiać i delikatnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao i proszkiem. Dodać posiekaną czekoladę i znów wolno wmieszać ją do ciasta.
  • Ciasto wylać do formy, piec ok. 30 minut. Wyjąć, wystudzić, następnie przełożyć na talerz lub paterę i założyć rant tortownicy.

Przygotowanie warstwy pomarańczowej

  • Pomarańcze obrać ze skórki, miąższ (bez białych błonek) pokroić i zblendować na płynny mus.
  • Galaretki wsypać do 500 ml gorącej wody (czyli połowy porcji wody z opakowania).
  • Mus pomarańczowy podgrzać i wymieszać z ciepłą galaretką. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • Tężejącą galaretkę wylać na wystudzone ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • W metalowej miseczce wymieszać kakao z 6 łyżkami wody. Podgrzać w kąpieli wodnej i wrzucić połamane czekolady.
  • Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czekolady się rozpuszczą i powstanie błyszcząca masa. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  • Śmietankę ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno i delikatnie, stopniowo wymieszać szpatułką z masą czekoladową. Powinny się połączyć, masa powinna być puszysta i bez smug.
  • Mus wyłożyć na galaretkę pomarańczową, wyrównać. Włożyć ciasto do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc.
  • Przed podaniem posypać kakao lub wiórkami czekolady.