Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Olej kokosowy, jeżeli jest w postaci stałej dać do garnuszka i rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, odłożyć. Czekoladę drobno posiekać, odłożyć.
W misce utrzeć (mikserem z końcówkami do ubijania) jajka z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa (ok. 5 minut).
Ciągle miksując wlewać mleko, następnie wystudzony olej. Krótko miksować, tylko do połączenia składników.
Przesiać i delikatnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao i proszkiem. Dodać posiekaną czekoladę i znów wolno wmieszać ją do ciasta.
Ciasto wylać do formy, piec ok. 30 minut. Wyjąć, wystudzić, następnie przełożyć na talerz lub paterę i założyć rant tortownicy.