Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
MAŚLANY KREM CZEKOLADOWY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
Joanna | chocololo.pl
Gładki, jedwabisty krem maślany z czekoladą i mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów i babeczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS
PRZYPNIJ PRZEPIS
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
SKŁADNIKI
250
g
masła
(miękkie, ale lekko chłodne)
200
g
mleka skondensowanego
(w temp. pokojowej)
80
g
czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
Do kremu powoli wlewać ostudzoną czekoladę (ubijając ciągle na najmniejszych obrotach) i ubijać do połączenia składników.
WSKAZÓWKI
Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
Słowo kluczowe
czekolada, czekolada gorzka, krem do tortu, tort, tort czekoladowy