Cofnij
maślany krem czekoladowy z mlekiem skondensowanym

MAŚLANY KREM CZEKOLADOWY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

Joanna | chocololo.pl
Gładki, jedwabisty krem maślany z czekoladą i mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów i babeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
  • 200 g mleka skondensowanego (w temp. pokojowej)
  • 80 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
  • Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Do kremu powoli wlewać ostudzoną czekoladę (ubijając ciągle na najmniejszych obrotach) i ubijać do połączenia składników.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
 
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, krem do tortu, tort, tort czekoladowy