Cofnij
mus czekoladowo-kawowy (do tortu)

MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY (DO TORTU)

Joanna | chocololo.pl
Pyszny, puszysty mus czekoladowo-kawowy idealny do tortów i deserów.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady białej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 350 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekolady połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (150 ml) wymieszać z kawą, podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (350 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus jest gotowy do wyłożenia na przygotowany blat ciasta/biszkoptu.

WSKAZÓWKI

– Przygotowany mus czekoladowo-kawowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.
Słowo kluczowe biała czekolada, czekolada, czekolada gorzka, deser, kawa, mus czekoladowo-kawowy, mus czekoladowy, mus do tortu, mus kawowy, tort