Go Back
ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym

CIASTECZKA THUMBPRINT Z CZEKOLADĄ I SOSEM KRÓWKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Kruche, maślane ciasteczka z dołeczkiem, wypełnionym sosem krówkowym i czekoladą.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego ((opakowanie))
  • 150 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 150 g krówek
  • 60 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady

Na wierzch

  • garść orzechów

PRZYGOTOWANIE
 

  • Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski lub malaksera. Wyrobić szybko gładkie ciasto.
  • Blaszkę lub tackę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Z ciasta uformować niewielkie kulki (ok. 20 gram każda) i ułożyć zachowując odstęp.
  • W każdej kulce zrobić spore wgłębienie. Schować uformowane ciastka do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciastka piec ok. 15 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Ciastka wyciągnąć z piekarnika, po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia. Zostawić do wystudzenia.
  • Przygotować sos krówkowy. Krówki połamać i włożyć do garnuszka z grubym dnem. Dolać śmietankę i podgrzewać, pilnując i mieszając co jakiś czas.
  • Sos powinien być gładki, bez grudek. Napełniać nim wgłębienia w ciastkach, zostawiając trochę miejsca na czekoladę.
  • Włożyć ciastka do lodówki na czas roztapiania czekolady. Sos w tym czasie powinien trochę zastygnąć.
  • Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Polewać nią ciastka.
  • Orzechy posiekać, posypać ciasteczka. Włożyć je do lodówki, tylko do zastygnięcia czekolady.