Go Back
korzenne brownie z pierniczkami a

KORZENNE BROWNIE Z PIERNICZKAMI

Joanna | chocololo.pl
Ekspresowe i przepyszne korzenne brownie z pierniczkami. Brownie jak to brownie, maziste, lekko zakalcowate i wspaniałe. Z przyprawą do piernika wyborne.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 130 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch

  • 12 pierniczków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao, proszek do pieczenia i przyprawę, wymieszać składniki.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać wierzch i ułożyć równo pierniczki.
  • Piec 30-32 minuty, po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia w formie.