Cofnij
tort z malinami i musem czekoladowym

TORT Z MALINAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM

Boskie połączenie malin i czekolady w pysznym torcie.
Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm, wysokość 9 cm (bez dekoracji).
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka rozm. L (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru drobnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 30 g masła

Składniki na mus czekoladowy

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 180 ml śmietanki 36%
  • 320 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

+

  • 200 g malin

Składniki na czekoladowy krem maślany

  • 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
  • 200 g mleka skondensowanego (w temp. pokojowej)
  • 20 g kakao
  • 30 ml wody
  • 30 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 80 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady gorzkiej

Do dekoracji

  • wiórki czekoladowe
  • maliny

Dodatkowo

  • 1 filiżanka kawy do nasączenia (ok. 120 ml)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować niczym.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i przesiać do miski, odłożyć.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 15 minut.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, łyżeczka po łyżeczce wlewać ostudzone masło. Skończyć niezwłocznie, gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy w trzech turach przesiać i wmieszać delikatnie szpatułką mąkę z kakao. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok. 45-50 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie musu i składanie tortu

  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Nożem oddzielić wystudzony biszkopt od tortownicy, wyjąć i odwrócić. Odkleić papier od spodu, następnie przekroić biszkopt na 3 równe blaty.
  • Pierwszy blat położyć na podkładce i zapiąć w rant. Odłożyć i przygotować nasączenie, następnie przygotować mus.
  • Przygotowanie musu. Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekolady połamać na kawałki i włożyć do miseczki.
  • Śmietankę (180 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (320 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Przygotowany blat w rancie nasączyć i wyłożyć 2-3 łyżki musu, aby pokryły cienką warstwą ciasto. Wyłożyć na niego równomiernie połowę malin i przykryć częścią musu. W zależności od wielkości malin, powinny być przykryte lub lekko prześwitywać.
  • Przykryć mus drugim blatem biszkoptu, nasączyć, znów wyłożyć 2-3 łyżki musu, maliny i resztę musu. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Schłodzić całość 12 godzin w lodówce.

Przygotowanie kremu maślanego

  • Przygotowanie syropu. W małym garnuszku wymieszać wodę z kakao i cukrem pudrem. Postawić na małym gazie i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  • Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
  • Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Do kremu wlać przygotowany syrop kakaowy i ubijać do połączenia składników.
  • Tort wyjąć z rantu i obłożyć równo masą maślaną na grubość ok. 4 mm. Na brzegach zostawić lekko wystający krem (na 2-3 mm ponad wierzch), nie wyrównywać go z wierzchem. Powinno powstać miejsce na czekoladową polewę.
  • Tort obsypać wiórkami (na dole) i schować do lodówki na ok. godzinę.

Przygotowanie polewy

  • Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładki sos. Zostawić go do ostudzenia, powinien zgęstnieć, ale wciąż być płynny.
  • Czekoladą ozdobić tort. Ułożyć maliny. Schłodzić jeszcze 15 minut, aż czekolada zastygnie.
Słowo kluczowe biszkopt czekoladowy, krem czekoladowy, krem do tortu, maliny, mus czekoladowy, mus do tortu, tort, tort czekoladowy