CIASTECZKA Z JABŁKAMI, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KRÓWKAMI
Joanna | chocololo.pl
Napakowane jabłkami ciasteczka, które smakują jak małe szarlotki. Są idealne. Po upieczeniu chrupkie z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku.
- 100 g masła (miękkiego)
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru trzcinowego
- 16 g cukru waniliowego
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko (ok. 300 g (przed obraniem))
- 90 g krówek
- 70 g czekolady białej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce utrzeć mikserem (końcówkami do ubijania) masło z cukrami do powstania puszystej, jasnej masy. Wbić jajko i miksować do połączenia składników.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksować zbyt długo.
Jabłko obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Czekoladę również pokroić w kosteczki. Dodać jabłko i czekoladę do ciasta. Dokładnie wymieszać.
Formować w dłoniach spore kulki (większe niż orzech włoski) i układać na blaszce. Zachowywać odstępy. Ciastka delikatnie spłaszczyć dłonią.
Pokruszyć na wierzch ciastek krówki. Piec ok. 20-22 minuty, aż lekko zbrązowieją.
Po wyjęciu z piekarnika poczekać 2 minuty i przenieść ciastka na kratkę do studzenia.