Cofnij
śliwki z czekoladą pod kruszonką

ŚLIWKI Z CZEKOLADĄ POD KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszna, maślana kruszonka, pod którą bulgoczą śliwki z cynamonem i czekoladą.
Przepis na 3-4 porcje.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruszonkę

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru

Składniki na śliwki

  • 400 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru brązowego (może być też biały)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • odrobina groszków czekoladowych lub posikanej czekolady do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcierać składniki w palcach aż się połączą i powstanie kruszonka. Schować ją do lodówki na 30 minut.
  • W tym czasie przygotować śliwki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  • Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Do śliwek wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pokroić na kawałki czekoladę i delikatnie wmieszać ją do śliwek.
  • Kokilki wysmarować masłem. Po równo nałożyć do nich śliwki i posypać schłodzoną kruszonką.
  • Piec 30-35 minut aż kruszonka będzie złota, a śliwki będą bulgotać.
  • Wyjąć z piekarnika i od razu posypać czekoladowymi groszkami. Po 3-5 minutach można jeść.

WSKAZÓWKI

Do pieczenia użyłam kokilek o pojemności 200 ml i średnicy 11 cm. Wyszły 3 spore desery, ale spokojnie można podzielić je na 4 sztuki.
Słowo kluczowe cynamon, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kruszonka, śliwki