odrobina groszków czekoladowych lub posikanej czekolady do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcierać składniki w palcach aż się połączą i powstanie kruszonka. Schować ją do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotować śliwki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Do śliwek wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pokroić na kawałki czekoladę i delikatnie wmieszać ją do śliwek.
Kokilki wysmarować masłem. Po równo nałożyć do nich śliwki i posypać schłodzoną kruszonką.
Piec 30-35 minut aż kruszonka będzie złota, a śliwki będą bulgotać.
Wyjąć z piekarnika i od razu posypać czekoladowymi groszkami. Po 3-5 minutach można jeść.
WSKAZÓWKI
Do pieczenia użyłam kokilek o pojemności 200 ml i średnicy 11 cm. Wyszły 3 spore desery, ale spokojnie można podzielić je na 4 sztuki.
Słowo kluczowe cynamon, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kruszonka, śliwki