Cofnij
czekoladowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (z kakao)

CZEKOLADOWY KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM (Z KAKAO)

Joanna | chocololo.pl
Gładki, delikatnie czekoladowy krem maślany do dekoracji tortów i babeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
  • 200 g mleka skondensowanego (w temp. pokojowej)

Składniki na syrop

  • 20 g kakao
  • 30 ml wody
  • 30 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotowanie syropu. W małym garnuszku wymieszać wodę z kakao i cukrem pudrem. Postawić na małym gazie i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  • Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
  • Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Do kremu wlać przygotowany syrop kakaowy i ubijać do połączenia składników.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
Słowo kluczowe kakao, krem czekoladowy, krem do tortu, tort