Cofnij
lava cake, czyli fondant czekoladowy

LAVA CAKE, CZYLI FONDANT CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Perfekcyjnie czekoladowy deser z płynnym wnętrzem.
Przepis na 2 porcje.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 15 g mąki pszennej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. 2 kokilki (150 ml pojemności) wysmarować porządnie masłem.
  • Czekoladę posiekać lub drobno połamać. Włożyć do miski.
  • Masło rozpuścić w małym garnuszku i gorącym zalać posiekaną czekoladę. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia i odstawić. Czekolada powinna ostygnąć, ale pozostać płynna.
  • W misce zmiksować (krótko; można też trzepaczką) jajko, żółtko, szczyptę soli i cukier puder. Składniki powinny dobrze się połączyć, a całość może odrobinę się spienić.
  • Powoli, miksując na najmniejszych obrotach wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, przesiać do nich mąkę i delikatnie wymieszać. Ciastem napełnić przygotowane kokilki.
  • Piec 9 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na minutę. Po tym czasie przejechać nożem przy bokach i wyjąć ciastko na talerzyk. Najlepiej przyłożyć talerzyk z góry do kokilki i sprytnie obrócić.
  • Fondant podawać z ulubionymi dodatkami.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, deser, maliny