Cofnij
malinowy krem maślany z mlekiem skondensowanym (ze świeżych malin)

MALINOWY KREM MAŚLANY Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM (ZE ŚWIEŻYCH MALIN)

Joanna | chocololo.pl
Maślany krem malinowy do tynkowania i dekoracji tortów, babeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła (miękkie, ale lekko chłodne)
  • 200 g mleka skondensowanego (w temp. pokojowej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Maliny umyć i zblednować, następnie dokładnie przetrzeć przez sito do garnuszka. Wsypać cukier i gotować na średnim ogniu pilnując i mieszając je często.
  • Maliny gotować przez ok. 10 minut aż zredukują się, zgęstnieją i będą ładnie błyszczące. Odstawić je do ostudzenia. Podczas dodawania do ubitego masła powinny mieć temp. pokojową.
  • Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
  • Miksując na najmniejszych obrotach wlewać powoli mleko skondensowane, następnie na najwyższych ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Do kremu wlać przygotowane maliny i ubijać do połączenia składników.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem maślany wystarczy do otynkowania tortu o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm.
 
Słowo kluczowe krem do tortu, krem malinowy, krem maślany, maliny, mleko skondensowane