Cofnij
sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1a

SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE

Joanna | chocololo.pl
Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód brownie

  • 100 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 10 g kakao
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g cukru brązowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 600 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
  • 200 g czekolady białej
  • 2 jajka
  • 40 g cukru pudru
  • 150 ml śmietanki 36%
  • skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy

Składniki na polewę

  • 150 g czekolady białej
  • 100 ml świeżego soku z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu brownie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę, dno wyłożyć papierem, boki zabezpieczyć szczelnie folią aluminiową.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie.
  • Wylać ciasto do tortownicy, wyrównać i piec 25 minut. Wyciągnąć z piekarnika.

Przygotowanie masy serowej

  • Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Do miski włożyć twaróg, wlać śmietankę, skórkę pomarańczową, cukier i jajka. Zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników, następnie miksując na małych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę.
  • Masę serową wylać na ciepły spód brownie.
  • Nastawić cały czajnik wody. Tortownicę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy tortownicy.
  • Piec sernik 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy

  • W miseczce, w kąpieli wodnej podgrzać sok pomarańczowy. Dodać połamaną czekoladę i gdy się rozpuści dobrze wymieszać. Polać sernik i schłodzić jeszcze przez godzinę.