Cofnij
Tort z malinami i musem z białej czekolady

TORT Z MALINAMI I MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Maliny i biała czekolada pasują do siebie idealnie, ale połączenie ich w torcie jest boskie.
Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm, wysokość 9 cm (bez dekoracji).
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 60 ml oleju
  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody

Składniki na mus z białej czekolady

  • 250 g czekolady białej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 350 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody (8 g żelatyny)

+

  • 200 g malin

Składniki na maślany krem malinowy

  • 250 g masła ( miękkie ale lekko chłodne)
  • 200 g mleka skondensowanego (w temp. pokojowej)
  • 25 g malin liofilizowanych (zmielonych na puder)

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml śmietanki

Dodatkowo

  • maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy (średnica 18 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie musu i składanie tortu

  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Ciasto pokroić na 3 równe blaty. Pierwszy położyć na podkładce i zapiąć w rant. Odłożyć i przygotować nasączenie (jeśli chcecie nasączyć ciasto), następnie przygotować mus.
  • Przygotowanie musu. Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miseczki.
  • Śmietankę (150 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (350 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Przygotowany blat w rancie nasączyć i wyłożyć 2-3 łyżki musu, aby pokryły cienką warstwą ciasto. Wyłożyć na niego równomiernie połowę malin i przykryć częścią musu. W zależności od wielkości malin, powinny być przykryte lub lekko prześwitywać.
  • Przykryć mus drugim blatem ciasta, nasączyć, znów wyłożyć 2-3 łyżki musu, maliny i resztę musu. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Schłodzić całość 12 godzin w lodówce.

Przygotowanie kremu maślanego

  • Masło umieścić w misce i ubijać (ok. 7-8 minut) aż będzie puszyste i jasne.
  • Miksując na najmniejszych obrotach, wlewać powoli mleko skondensowane i ubijać 1-2 minuty, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  • Do kremu wsypać puder malinowy i ubijać jeszcze minutę.
  • Tort wyjąć z rantu i obłożyć równo masą maślaną na grubość ok. 4 mm. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i odłożyć w chłodne miejsce.
  • Tort schować do lodówki na ok. godzinę.

Przygotowanie polewy

  • Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładki sos. Musi się ostudzić, ale wciąż być płynny.
  • Czekoladą ozdobić tort. Można przy pomocy specjalnej butelki, worka cukierniczego lub po prostu łyżeczką zrobić tzw. drip i resztę wylać na wierzch.
  • Tort schłodzić przez 15 minut, kiedy czekolada lekko zastygnie udekorować tort resztką kremu maślanego i malinami.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto do tortu, maliny, mus czekoladowy, mus do tortu, mus z białej czekolady, tort, tort czekoladowy