Cofnij
blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą

BLONDIE CYTRYNOWO MIGDAŁOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszne cytrynowo-migdałowe kwadraciki słodkiego blondie z białą czekoladą.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g białej czekolady
  • 60 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki pszennej
  • skórka otarta z dużej cytryny
  • sok z połówki cytryny (ok. 30 ml)
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać połamaną białą czekoladę. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę i mielone migdały. Odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, dodać skórkę cytrynową, wsypać cukier puder, wlać sok z cytryny i ekstrakt. Wymieszać całość dokładnie.
  • Do masy dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  • Blondie piec 30-32 minuty, wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Dobrze wystudzone blondie jest łatwiej pokroić na kwadraciki.
Słowo kluczowe biała czekolada, blondie, cytryny, migdały