Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać połamaną białą czekoladę. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
W misce wymieszać mąkę i mielone migdały. Odłożyć.
Do miski wbić jajka, dodać skórkę cytrynową, wsypać cukier puder, wlać sok z cytryny i ekstrakt. Wymieszać całość dokładnie.
Do masy dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Blondie piec 30-32 minuty, wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Dobrze wystudzone blondie jest łatwiej pokroić na kwadraciki.
Słowo kluczowe biała czekolada, blondie, cytryny, migdały