Cofnij
trufle bounty

TRUFLE BOUNTY

Joanna | chocololo.pl
Bardzo kokosowe Trufle Bounty. Proste w przygotowaniu, do tego niezwykle pyszne.
Przepis na ok. 18 trufli.

SKŁADNIKI
  

  • 180 g wiórków kokosowych (2 szklanki)
  • 180 g mleka skondensowanego (¾ szklanki)
  • 40 g oleju kokosowego (4 łyżki płynnego oleju, 1½ łyżki w formie stałej)
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • trochę wiórków do posypania (ok. 1 łyżka)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe, wlać mleko skondensowane i roztopiony olej kokosowy. Dokładnie wymieszać.
  • Przygotować tackę/talerz wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Z masy kokosowej uformować kuleczki, nieco mniejsze niż orzech włoski. Ułożyć je na przygotowanym papierze i schładzać w lodówce przez godzinę.
  • Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowane kuleczki zanurzać po kolei w czekoladzie. Można pomóc sobie widelczykiem lub patyczkiem do szaszłyków. Odkładać je z powrotem na tacę wyłożoną papierem.
  • Trufle posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, olej kokosowy, wiórki kokosowe