40goleju kokosowego(4 łyżki płynnego oleju, 1½ łyżki w formie stałej)
75gczekolady mlecznej
75gczekolady gorzkiej
trochę wiórków do posypania(ok. 1 łyżka)
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypać wiórki kokosowe, wlać mleko skondensowane i roztopiony olej kokosowy. Dokładnie wymieszać.
Przygotować tackę/talerz wyłożoną papierem do pieczenia.
Z masy kokosowej uformować kuleczki, nieco mniejsze niż orzech włoski. Ułożyć je na przygotowanym papierze i schładzać w lodówce przez godzinę.
Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowane kuleczki zanurzać po kolei w czekoladzie. Można pomóc sobie widelczykiem lub patyczkiem do szaszłyków. Odkładać je z powrotem na tacę wyłożoną papierem.
Trufle posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce. Gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, olej kokosowy, wiórki kokosowe