Cofnij
sernik czekoladowo-ciasteczkowy

SERNIK CZEKOLADOWO-CIASTECZKOWY

Joanna | chocololo.pl
Rewelacyjny i niesamowicie pyszny sernik czekoladowo-ciasteczkowy, który pokochacie od pierwszego gryzka.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczkowy spód i ciasteczka

  • 130 g masła (w temp. pokojowej)
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 70 g cukru białego
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g czekolady gorzkiej

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 20 g kakao
  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 70 ml śmietanki 36%

Składniki na krem z mascarpone

  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 120 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu i ciastek

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić. Przygotować też blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na ciasteczka.
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem. Odłożyć. Czekoladę pokroić na kawałki (mniejsze i nieco większe). Odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym, waniliowym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa. Zajmie to 4-5 minut. Większy cukier nie rozpuści się całkowicie.
  • Wbić jajko do masła i miksować jeszcze minutę, aż składniki dokładnie się połączą.
  • Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę z proszkiem i miksować aż powstanie jednolite ciasto. Wsypać kawałki czekolady i wmieszać je delikatnie szpatułką.
  • Połową ciasta wyłożyć przygotowaną tortownicę. Wylepić dokładnie i równo dno tortownicy, ciasto będzie maziste, można rozsmarować je łyżką.
  • Piec ciasteczkowy spód przez 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyjąć go z piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
  • Z pozostałego ciasta uformować małe kuleczki (ok. 13-14 gram sztuka) i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Piec ok 8-9 minut, aż będą rumiane.
  • Ciasteczka wyjąć, zostawić na blaszce i po 5 minutach przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie masy serowej i sernika

  • Wystudzone ciasteczka podzielić. Kilka (5-6 sztuk) zostawić do dekoracji, a resztę połamać na kawałeczki i odłożyć. Boki tortownicy (razem z upieczonym i wystudzonym ciastkiem) zabezpieczyć folią rantową, można też papierem do pieczenia.
  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Do miski włożyć ser, mascarpone, wsypać przesiane kakao i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę).
  • Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Na końcu wmieszać połamane ciasteczka. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, najlepiej całą noc.

Przygotowanie polewy i kremu

  • Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
  • Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna, wylać ją na wierzch sernika i równomiernie rozsmarować. Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
  • Przygotować krem. Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik. Na wierzchu, między kremem ułożyć odłożone ciastka przekrojone na połówki. Pozostałe ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, czekolada gorzka, czekolada mleczna, mascarpone, sernik, sernik czekoladowy, śmietanka, twaróg