Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę na oponki dokładnie nasmarować masłem.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
W dużej misce wymieszać dokładnie mus truskawkowy (zblendowane truskawki), jajko, cukier, cukier waniliowy i olej. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wmieszać je szpatułką.
Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 12 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 10 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać liofilizowanymi truskawkami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.