Cofnij
truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone)

TRUSKAWKOWE OPONKI Z CZEKOLADĄ (PIECZONE)

Joanna | chocololo.pl
Fajny przepis na lekko różowe, truskawkowe oponki z czekoladą.
Przepis na 12 małych oponek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na oponki

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 140 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju
  • 120 ml truskawek zblendowanych na mus
  • 60 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 35 g truskawek pokrojonych w drobną kosteczkę

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju
  • kilka liofilizowanych truskawek (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę na oponki dokładnie nasmarować masłem.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • W dużej misce wymieszać dokładnie mus truskawkowy (zblendowane truskawki), jajko, cukier, cukier waniliowy i olej. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  • Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wmieszać je szpatułką.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 12 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 10 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać liofilizowanymi truskawkami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, oponki, truskawki