Cofnij
bezy z kremem czekoladowym i granatem

BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I GRANATEM

Joanna | chocololo.pl
Kruche gniazdka bezowe z pysznym kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Na wierzchu soczyste, chrupiące pestki granatu.
Przepis na 6 sztuk.

SKŁADNIKI
  

Składniki na bezy

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 125 g mascarpone
  • 80 g czekolady gorzkiej (60-80%)
  • 50 g czekolady mlecznej

Na wierzch

  • 3-4 łyżki pestek granatu

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bez

  • Piekarnik nagrzać do 120 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce umieścić białka, ubijać chwilę, aż lekko się spienią i dodać szczyptę soli. Ubijać dalej, aż zwiększą swoją objętość i powstanie gęsta piana (ale nie bardzo sztywna).
  • Dodawać cukier stopniowo, po 1 łyżce. Cały czas ubijać, kiedy dodany cukier się rozpuści i nie będą widoczne grudki, można dodać kolejną łyżkę. I tak, aż cały cukier zostanie dodany. Na koniec wsypać cynamon i miksować kilka sekund.
  • Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca. Przełożyć ją do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Wyciskać na papier do pieczenia bezowe gniazdka, formując 6 krążków o średnicy ok. 8 cm. Włożyć do piekarnika.
  • Piec w temperaturze 120 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni, włączyć termoobieg i suszyć bezy ok. 1,5-2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy w piekarniku do ostudzenia.

Przygotowanie kremu

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane czekolady.
  • Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką. Miksować (końcówki do ubijania) kilka chwil, do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem wykładać na bezy (będzie gęsty, wykładać go do gniazdek łyżką) i posypać pestkami granatu. Można podawać.
Słowo kluczowe bezy, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem czekoladowy, mascarpone