Cofnij
czekoladowy krem do tortu (z mlekiem w proszku)

CZEKOLADOWY KREM DO TORTU (Z MLEKIEM W PROSZKU)

Joanna | chocololo.pl
Gęsty, czekoladowy krem do tortu z dodatkiem mleka w proszku.

SKŁADNIKI
  

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 50 g mleka w proszku
  • 160 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 130 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Śmietankę wlać do garnuszka, przesiać do niej mleko w proszku i wymieszać dokładnie. Podgrzać prawie do wrzenia, następnie dodać połamane na kostki czekolady.
  • Wymieszać całość do rozpuszczenia czekolad i powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc (ok.12 godzin).
  • Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Dodać schłodzone mascarpone i wymieszać razem z masą (przy pomocy miksera na najmniejszych obrotach, ale można też delikatnie szpatułką).

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem czekoladowy wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem czekoladowy, krem do tortu, mascarpone, mleko w proszku, śmietanka