Cofnij
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

MINI SERNICZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Małe czekoladowe serniczki z lekkim kremem truskawkowym.
Przepis na 12 mini serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód serniczków

  • 100 g herbatników
  • 30 g masła
  • 10 g kakao

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru brązowego
  • 10 g kakao

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki
  • 60 g gorzkiej czekolady

Składniki na krem truskawkowy

  • 340 g truskawek
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Dodatkowo

  • kilka truskawek do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie mini serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
  • Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite. Odłożyć.
  • Przygotować masę serową. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, kakao, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Skończyć miksować gdy powstanie jednolita masa serowa.
  • Przygotowane papilotki wypełnić masą serową. Zagotować czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści. Lekko ostudzić.
  • Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki aż stężeje (10-15 minut).

Przygotowanie kremu truskawkowego

  • Żelatynę wsypać do małej miseczki i zalać wodą. Wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i włożyć do garnuszka. Wsypać cukier, wlać sok z cytryny i wymieszać. Dusić na małym ogniu aż truskawki puszczą sok, następnie gotować aż zaczną się rozpadać a sok zredukuje się.
  • Truskawki zblendować na gładki mus. Do gorącego musu (ale nie gotującego się) dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia.
  • Przygotować rękaw cukierniczy z tylką i odłożyć.
  • Mascarpone dać do miski, wlać śmietankę. Ubić składniki (mikser; końcówki do ubijania) na puszysty, gęsty krem (uważać żeby nie przebić kremu). Zajmie to ok. 1-2 minuty.
  • Do kremu delikatnie, na najmniejszych obrotach wmieszać ostudzony mus truskawkowy. Nie miksować długo, tylko do połączenia. Ostrożnie, aby się nie zwarzył.
  • Mus przenieść do przygotowanego rękawa cukierniczego. Zabezpieczyć rękaw np. klipsem aby krem nie wydostał się z worka. Schłodzić krem przez 15-20 minut i ozdobić nim serniczki. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, mascarpone, mini serniczki, sernik, sernik czekoladowy, śmietanka, truskawki, twaróg