Cofnij
mocno czekoladowe ciasto do tortu

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO DO TORTU

Joanna | chocololo.pl
Ciasto czekoladowe z tego przepisu będzie idealne do cięższych, czekoladowych tortów. Jest proste do przygotowania i bardzo ładnie kroi się na równe blaty.
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 60 ml oleju
  • 200 ml maślanki ( w temp. pokojowej)
  • 2 jajka rozmiar M (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Jeśli masa zbyt ostygnie i czekolada nie będzie chciała się rozpuszczać, trzeba podgrzać delikatnie masę na najmniejszym ogniu. Tylko przez chwilę, ciągle mieszając. Gdy tylko czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

WSKAZÓWKI

Ciasto pieczemy w tortownicy 18 cm i rośnie z górką, którą trzeba będzie ściąć w prawie najszerszym miejscu. Razem z górką ciasto ma ok. 6 cm +/-0,5 cm.
Po odkrojeniu górki ciasto ma ok. 5 cm wysokości i można je przekroić na 3 blaty o grubości 1,5/1,6 cm lub 4 blaty o grubości ok. 1,2cm.
Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto do tortu, czekolada, kakao, tort, tort czekoladowy