Go Back
kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą

KRUCHE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Małe i słodkie babeczki z kruchego, maślanego ciasta z dodatkiem przyprawy do piernika. We wnętrzu tych uroczych babeczek kryje się śliwkowe nadzienie z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 60 ml jogurtu naturalnego

Składniki na nadzienie

  • 900 g śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sok z połówki pomarańczy
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g orzechów włoskich

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie śliwek

  • Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
  • Dać owoce na patelnię, wsypać cukier i cynamon. Dusić śliwki, aż będą miękkie i rozpadające się, a sok będzie zredukowany.
  • Zblendować śliwki na mus i dusić jeszcze przez 5 minut. Następnie dodać sok pomarańczowy rozmieszany ze skrobią. Wymieszać i dusić 3-4 minuty na wolnym ogniu. Ostudzić.
  • Do musu śliwkowego dodać posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać.

Przygotowanie ciasta

  • Mąkę, masło pokrojone w kostkę, kakao i cukier umieścić w malakserze lub w misce. Szybko posiekać nożem/zmiksować na kruszonkę, dodać przyprawę, jogurt i żółtka. Zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  • Stolnicę obficie podsypać mąką i rozwałkować większą część ciasta (pozostałą zostawić w lodówce) na grubość 3-4 mm. Wykrawać koła o średnicy większej niż otwór na babeczkę.
  • Wykrojonymi kołami wyłożyć foremkę na muffinki, dociskając delikatnie ciasto do dna i brzegów.
  • Babeczki napełnić śliwkami aż po brzegi.
  • Rozwałkować pozostałe ciasto, wykroić koła o górnej średnicy babeczki, a w kołach gwiazdki lub inne kształty. Przykryć nimi babeczki, można skleić brzegi.
  • Piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremce na 5 minut. Po tym czasie przenieść babeczki na kratkę do studzenia.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.