Cofnij
tort truflowy

TORT TRUFLOWY

Joanna | chocololo.pl
Zdecydowanie jest to jeden z najbardziej czekoladowych tortów jaki można sobie wyobrazić.
Przepis na tort o średnicy ok.19 cm i wys. 8,5 cm, z kremami i bez dodatkowej dekoracji. Ciasto pieczone w tortownicy o średnicy 18 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 60 ml oleju
  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody

Składniki na syrop do nasączenia

  • 75 ml wiśniówki
  • 45 ml wody
  • 7 g kakao
  • 15 g cukru

Składniki na krem czekoladowy

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 50 g mleka w proszku (tłustego 26%)
  • 160 g mascarpone (zimnego)
  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 130 g czekolady mlecznej

Składniki na krem truflowy (do obłożenia tortu)

  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • syrop do kremu truflowego

Składniki na syrop do kremu truflowego

  • 100 ml wiśniówki
  • 20 g cukru
  • 10 g kakao
  • 50 ml wody

Dodatkowo

  • kakao do posypania wierzchu
  • wiórki czekoladowe do obsypania boków
  • trufle do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, dno i boki tortownicy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu czekoladowego etap 1

  • Śmietankę wlać do garnuszka, przesiać do niej mleko w proszku i wymieszać dokładnie. Podgrzać prawie do wrzenia, następnie dodać połamane na kostki czekolady.
  • Wymieszać całość do rozpuszczenia czekolad i powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc (ok.12 godzin).

Przygotowanie syropu do nasączenia

  • Do małego garnuszka z grubym dnem wsypać cukier i kakao. Dolać wiśniówkę i wodę, wymieszać dokładnie.
  • Podgrzewać całość na małym/średnim ogniu mieszając gotujący się płyn. Ostrożnie, aby zbytnio się nie pienił. Gotować płyn aż będzie ciemny, gęstszy i lepki. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie kremu czekoladowego i składanie tortu

  • Z ciasta ściąć górkę i przekroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Posmarować go częścią (⅓) syropu.
  • Przygotować krem czekoladowy. Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
  • Dodać schłodzone mascarpone i wymieszać razem z masą (przy pomocy miksera na najmniejszych obrotach, ale można też delikatnie szpatułką).
  • Na posmarowany syropem blat ciasta wyłożyć połowę kremu i przykryć drugim blatem. Posmarować go syropem i wyłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasmarować go syropem. Boki tortu wyrównać szpatułką, resztki kremu (spomiędzy ciasta) rozsmarować cienko na bokach.
  • Tort dobrze schłodzić w lodówce najlepiej przez kolejną noc (12 godzin).

Przygotowanie kremu truflowego

  • Przygotować syrop do kremu. Do małego garnuszka z grubym dnem wsypać cukier i kakao. Dolać wiśniówkę i wodę, wymieszać dokładnie.
  • Podgrzewać całość na małym/średnim ogniu mieszając gotujący się płyn. Ostrożnie, aby zbytnio się nie pienił. Gotować płyn aż będzie ciemny, gęstszy i lepki. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostudzenia.
  • Do miski dać mascarpone, wlać syrop i zmiksować chwilę (mikser; końcówki do ubijania) do połączenia składników, następnie miksując ostrożnie i powoli wlewać schłodzoną czekoladę. Skończyć gdy składniki się połączą.
  • Kremem posmarować boki i wierzch tortu. Wierzch posypać kakao, boki obsypać wiórkami czekoladowymi. Na wierzchu ułożyć trufle. Schłodzić tort jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem czekoladowy, mascarpone, śmietanka, tort, tort czekoladowy, trufle, trufle czekoladowe