Cofnij
czekoladowy pudding z chałki

CZEKOLADOWY PUDDING Z CHAŁKI

Joanna | chocololo.pl
Pyszny, czekoladowy pudding z chałki. Idealny na ciepło i na zimno.
Przepis na owalne naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 31x23 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 1 chałka (jednodniowa o wadze ok. 380 g)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 40 g czekoladowych groszków mlecznych lub gorzkich (do posypania)

Dodatki (opcjonalnie)

  • owoce: maliny, borówki, truskawki
  • lody
  • bita śmietana

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do garnuszka wlać mleko i śmietankę, wsypać kakao i wymieszać do połączenia składników. Podgrzać całość prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać połamaną, gorzką czekoladę i po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do przestygnięcia.
  • Chałkę pokroić na spore kostki 2x2cm i włożyć do miski.
  • Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym w osobnej (sporej) misce. Powinna powstać puszysta, gęsta masa. Zajmie to ok. 4 minuty.
  • Miksując powoli wlewać do jajek czekoladową mieszankę (Jeśli jest jeszcze bardzo ciepła- wlać odrobinę, i gdy się wmiesza, wlać kolejną. Stopniowo, ciągle miksując dolewać resztę. Nie dodawać ciepłej całości, ponieważ jajka się zetną).
  • Przygotowaną masą zalać kostki chałki i wymieszać.
  • Ceramiczną formę grubo posmarować masłem. Wyłożyć na nią równomiernie chałkę razem z całym płynem. Przykryć folią spożywczą i zostawić na minimum 40 minut do napęcznienia.
  • W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Przed pieczeniem posypać czekoladowymi groszkami. Piec 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut, aby pudding odpoczął. Można kroić ciepły.
Słowo kluczowe chałka, czekolada, deser, maliny, mleko, pudding, śmietanka