Do garnuszka wlać mleko i śmietankę, wsypać kakao i wymieszać do połączenia składników. Podgrzać całość prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać połamaną, gorzką czekoladę i po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do przestygnięcia.
Chałkę pokroić na spore kostki 2x2cm i włożyć do miski.
Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym w osobnej (sporej) misce. Powinna powstać puszysta, gęsta masa. Zajmie to ok. 4 minuty.
Miksując powoli wlewać do jajek czekoladową mieszankę (Jeśli jest jeszcze bardzo ciepła- wlać odrobinę, i gdy się wmiesza, wlać kolejną. Stopniowo, ciągle miksując dolewać resztę. Nie dodawać ciepłej całości, ponieważ jajka się zetną).
Przygotowaną masą zalać kostki chałki i wymieszać.
Ceramiczną formę grubo posmarować masłem. Wyłożyć na nią równomiernie chałkę razem z całym płynem. Przykryć folią spożywczą i zostawić na minimum 40 minut do napęcznienia.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Przed pieczeniem posypać czekoladowymi groszkami. Piec 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut, aby pudding odpoczął. Można kroić ciepły.