Cofnij
sernik truflowy z kremem i owocami

SERNIK TRUFLOWY Z KREMEM I OWOCAMI

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowy sernik z czekoladową polewą, spora ilością kremu z mascarpone i owocami.
Składniki na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 160 g herbatników
  • 50 g masła
  • 10 g kakao

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • 10 g kakao

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem

  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • owoce np. truskawki, maliny, borówki, porzeczka, jagody

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Przygotować formę, nasmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Herbatniki zmielić na okruszki, wsypać do miski i wymieszać z kakao. Masło roztopić w garnuszku, ciepłe wlać do okruszków i dokładnie wymieszać.
  • Masę wysypać na spód formy, wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spód był zbity. Odłożyć przygotowaną formę.
  • Czekoladę połamać na kostki rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia.
  • W międzyczasie zastawić czajnik wody, aby się zagotowała.
  • W misce dokładnie zmiksować (warto użyć blendera) ser biały, mascarpone, jajka, kakao, cukier puder i cukier waniliowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Masę wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać. Formę z sernikiem włożyć do większej, szczelnej formy i wlać do niej wrzątek (do tej większej), aby sięgał do połowy formy z sernikiem.
  • Całość przenieść do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
  • Piec sernik ok. 55-65 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce (min. 6 godzin).

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć polewę, wystygnie, powinna lekko zgęstnieć.
  • Polać polewą schłodzony sernik i schować do lodówki na ok. 15 minut, żeby polewa zastygła.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać mascarpone, cukier puder, wlać śmietankę. Miksować (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem wyłożyć na sernik. Na wierzchu ułożyć owoce i schłodzić jeszcze 30 minut.
Słowo kluczowe borówki, czekolada, mascarpone, owoce, sernik, sernik czekoladowy, truskawki