Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Przygotować formę, nasmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki zmielić na okruszki, wsypać do miski i wymieszać z kakao. Masło roztopić w garnuszku, ciepłe wlać do okruszków i dokładnie wymieszać.
Masę wysypać na spód formy, wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spód był zbity. Odłożyć przygotowaną formę.
Czekoladę połamać na kostki rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia.
W międzyczasie zastawić czajnik wody, aby się zagotowała.
W misce dokładnie zmiksować (warto użyć blendera) ser biały, mascarpone, jajka, kakao, cukier puder i cukier waniliowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
Masę wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać. Formę z sernikiem włożyć do większej, szczelnej formy i wlać do niej wrzątek (do tej większej), aby sięgał do połowy formy z sernikiem.
Całość przenieść do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
Piec sernik ok. 55-65 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
Po wyjęciu z piekarnika sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce (min. 6 godzin).