Cofnij
ciasteczka brownie z truskawkami

CIASTECZKA BROWNIE Z TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Delikatne, intensywnie czekoladowe ciasteczka brownie z truskawkami.
Przepis na 12 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 4 truskawki

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do ostudzenia.
  • Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Pokroić truskawki w plasterki (ok. 3 mm grubości) i czubkiem nożyka uciąć niewielki trójkąt na górze każdego plastra, aby powstało serduszko. Odłożyć przygotowane truskawki.
  • W misce ubić (mikser; końcówki do ubijania) jajko z cukrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to ok. 4 minuty.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, ciągle miksując, wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę i wymieszać krótko rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.
  • Na przygotowaną blachę wykładać niewielkie porcje ciasta w odstępach. Można łyżką. Na każdym ciastku ułożyć plasterek truskawki.
  • Ciasteczka piec 8-9 minut. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach, gdy trochę stwardnieją (zaraz po upieczeniu będą miękkie) przełożyć jena kratkę i zostawić, powinny dobrze wystygnąć.
Słowo kluczowe brownie, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, czekolada, truskawki