Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Na końcu ostrożnie wmieszać czekoladę, najlepiej szpatułką.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie musu czekoladowo-kawowego
Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
100 ml śmietanki wymieszać z kawą i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do gorącej śmietanki i wymieszać
Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski, zostawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
Śmietankę (300 ml, dobrze schłodzoną) ubić z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
Przygotowany mus wyłożyć na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce min. 6 godzin, najlepiej całą noc.
Przygotowanie kremu z mascarpone
Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2-3 minuty.
Krem wyłożyć na schłodzony mus czekoladowo-kawowy. Na wierzchu ułożyć ciasteczka Amaretti. Schłodzić w lodówce jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe cappuccino, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, czekolada, kawa, mascarpone, mus czekoladowo-kawowy, mus czekoladowy