Cofnij
czekoladowe ciasto cappuccino

CZEKOLADOWE CIASTO CAPPUCCINO

Joanna | chocololo.pl
Zachwycające, obłędnie pyszne czekoladowe ciasto cappuccino.
Przepis na formę 20x20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 80 g cukru drobnego
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g tartej czekolady gorzkiej

Składniki na mus czekoladowo-kawowy

  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki kawy instant
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 20 g cukru pudru
  • łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na krem z mascarpone

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 120-140 g ciasteczek Amaretti

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Na końcu ostrożnie wmieszać czekoladę, najlepiej szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie musu czekoladowo-kawowego

  • Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • 100 ml śmietanki wymieszać z kawą i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do gorącej śmietanki i wymieszać
  • Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski, zostawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
  • Śmietankę (300 ml, dobrze schłodzoną) ubić z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
  • Przygotowany mus wyłożyć na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce min. 6 godzin, najlepiej całą noc.

Przygotowanie kremu z mascarpone

  • Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2-3 minuty.
  • Krem wyłożyć na schłodzony mus czekoladowo-kawowy. Na wierzchu ułożyć ciasteczka Amaretti. Schłodzić w lodówce jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe cappuccino, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, czekolada, kawa, mascarpone, mus czekoladowo-kawowy, mus czekoladowy