Cofnij
czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

CZEKOLADOWY BANANOWIEC Z KREMEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Ten czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym jest absolutnie pyszny.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 80 g cukru drobnego
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (schłodzone)
  • 120 g masła orzechowego
  • 150 g masy kajmakowej

Polewa

  • 90 g śmietanki 36%
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • 2-3 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g orzechów posiekanych
  • 30-40 g precelków solonych połamanych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki)
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie kremu

  • Ciasto można zostawić w formie lub przełożyć na talerz/paterę i zapiąć w rant (warto zabezpieczyć go folią rantową). Ostrożnie, ciasto jest delikatne.
  • Banany obrać ze skórki, przekroić na pół wzdłuż i posmarować sokiem z cytryny. Ułożyć je równo na cieście.
  • Do dużej miski dać mascarpone, masę kajmakową i masło orzechowe. Miksować (mikser; końcówki do ubijania) aż składniki się połączą, a masa delikatnie napowietrzy. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem wyłożyć na banany i rozsmarować równo. Schłodzić całość w lodówce min. 4 godziny.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia czekolad i odłożyć.
  • Gdy polewa się przestudzi i lekko zgęstnieje, polać nią wierzch ciasta i obsypać posiekanymi orzeszkami i połamanymi precelkami. Schłodzić jeszcze min. 30 minut.