Cofnij
trufle z nutellą i precelkami

TRUFLE Z NUTELLĄ I PRECELKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne słodko-słone i chrupkie trufle z Nutellą i precelkami.
Przepis na ok. 16 trufli.

SKŁADNIKI
  

  • 70 g precelków
  • 160 g Nutelli
  • 20 g masła (miękkiego)
  • 12 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 100 g czekolady do polania (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
  • kilka pokruszonych precelków do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

  • Precelki wsypać do woreczka i pokruszyć, lub posiekać na desce (muszą być drobne okruszki i nieco większe kawałeczki). Niewielką tacę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce dobrze wymieszać nutellę, masło i cukier. Wsypać pokruszone precle i wymieszać. Formować w dłoniach kuleczki (nieco mniejsze niż orzech włoski) i układać na przygotowanym papierze. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przy pomocy widelczyków zanurzać trufle w czekoladzie i odkładać z powrotem na tackę. Posypać trufle pokruszonymi preclami.
  • Schłodzić w lodówce aż czekolada stwardnieje.