Cofnij
Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1a

BABKA MIGDAŁOWA Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami  migdałów.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła
  • 150 g czekolady białej
  • 4 jajka (duże)
  • 130 g cukru drobnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g migdałów mielonych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g żurawiny suszonej
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Polewa

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • garść płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę do babki nasmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
  • W garnuszku roztopić masło i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać gdy się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
  • Posiekać żurawinę i również odłożyć. Na talerzyk zetrzeć skórkę z pomarańczy.
  • Przygotować dwie większe miski. Oddzielić żółtka od białek. Do jednej miski dać żółtka, do drugiej białka.
  • Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
  • Do żółtek wsypać cukier, ubijać całość mikserem do powstania jasnej, puszystej masy. Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę z masłem.
  • Wsypać przygotowaną mąkę, migdały i proszek. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Dodać posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczy, wymieszać szpatułką. Powoli, bardzo delikatnie wmieszać ubite białka.
  • Równomiernie wylać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut. Można po tym czasie sprawdzić przy pomocy patyczka czy babka jest upieczona.
  • Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do lekkiego ostudzenia, ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć z formy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotować polewę. W garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wsypać posiekaną czekoladę i poczekać aż się rozpuści, wymieszać na gładki sos. Polać wystudzoną babkę i posypać migdałami.