Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę do babki nasmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
W garnuszku roztopić masło i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać gdy się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
Posiekać żurawinę i również odłożyć. Na talerzyk zetrzeć skórkę z pomarańczy.
Przygotować dwie większe miski. Oddzielić żółtka od białek. Do jednej miski dać żółtka, do drugiej białka.
Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
Do żółtek wsypać cukier, ubijać całość mikserem do powstania jasnej, puszystej masy. Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę z masłem.
Wsypać przygotowaną mąkę, migdały i proszek. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Dodać posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczy, wymieszać szpatułką. Powoli, bardzo delikatnie wmieszać ubite białka.
Równomiernie wylać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut. Można po tym czasie sprawdzić przy pomocy patyczka czy babka jest upieczona.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do lekkiego ostudzenia, ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć z formy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Przygotować polewę. W garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wsypać posiekaną czekoladę i poczekać aż się rozpuści, wymieszać na gładki sos. Polać wystudzoną babkę i posypać migdałami.