Go Back
sernikobrownie z kokosem i wiśniami

SERNIKOBROWNIE Z KOKOSEM I WIŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne sernikobrownie z kokosową masą serową i wiśniami.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru białego
  • 90 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 80 g musu kokosowego
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru pudru
  • 3 łyżki Malibu

Dodatkowo

  • 200 g wiśni mrożonych
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie wiśni

  • Wiśnie wrzucić na małą patelnie/do garnuszka i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu aż puszczą sok, następnie gotować dalej aż będą miękkie, a sok zredukuje się chociaż o połowę.
  • Gotowe wiśnie zostawić do ostudzenia.

Przygotowanie masy serowej

  • W niewielkim garnuszku podgrzać razem mus kokosowy i malibu. Krótko, tylko żeby mus nabrał jednolitej konsystencji. Odstawić go do ostudzenia.
  • W misce wymieszać twaróg, cukier puder, ostudzony mus kokosowy i jajko. Odłożyć.

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mąkę (w dwóch turach) i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
  • ⅔ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy i wyrównać, następnie wyłożyć masę serową, po dużej łyżce w różnych miejscach i resztę ciasta czekoladowego w miejsca pomiędzy masą serową.
  • Delikatnie zamieszać łyżką masy robiąc małe szlaczki. Na wierzchu wyłożyć wiśnie.
  • Piec 40 minut, wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.